BACKGROUND

Monday, February 13, 2012

Singapore - Part 3

Sambungan dari entry-entry sebelum ini :


Hari ke-dua di negara seberang tambak yang dulu asalnya sebahagian dari Malaysia.
Kali ni, incik tourist guide bawa kami ke a few tempat yang dikategorikan sebagai tempat menarik untuk dilawati.
 Firstly, kami ke Bugis Street. Bagi saya, tempat ni sesuai untuk beli souvenir-souvenir untuk orang-orang yang jauh dimata tapi dekat di hati. Ececeh. Booooo.
Harga pun berpatutan. Susah nak bargain , normally, fixed price la.


Dimulakan dengan pembelian jam Ben 10 Najmi yang berharga 10SGD (SingaporeDollar). Tak tau kenapa, kalau berjalan je Najmi akan moody so nak bagi dia cheer up balik kena lah bribe something. 

 Ini turn kakak dan abang-abang Najmi plak.
Kembang lobang-lobang idung duk pilih souvenir. Huduh sungguh.


Keadaan sebenar dalam Bugis Street. Percaya tak,ice blended and pure juice dia hanya 1SGD?
Sangat murah dan sedap. Pure tak mix denga sugar langsung.


Now, we were in Arab Street yoo. Tempat beli karpet, kain lace pengantin n etc, kain-kain yang esklusif yang diimport dari negara-negara seperti Switzerland dan lain-lain lah. Kebetulan lusa (12th December) merupakan birthday Ummi, so Abah bermurah hati ler nak belanja buah hatinya. Anaknya pun tumpang sekaki ler ;)
Lepas shopping pun mata melilau lagi. Pompuan! Pompuan!


Adinda-adinda,Hassanul Aiman dan Muhammad Faiz. Kat belakang tu Marina Bay Sands.
Singapore pernah jadi final pit stop for The Amazing Race Asia 2.
Sangat addicted dengan The Amazing Race. LOL!



 Ummi dan Najmi. Sayang dua-dua :)


Ayuh kawan-kawan kita main lompat-lompat +___+ teeheee!


dan lagi.......


YES! WE DID IT. Heeee. Credit to my lovely Abah.


 Chinatown. Kat tepi area ni ada macam mall. Tapi, barang-barang kat sini kureng berkualiti.
Majoritinya from China. Setakat cuci mata je lah.


Lang Court.


Leather bag. A gift from Abah. Thank You! Love You.
*Smilee sampai nampak gigi +___________+


Posing lepas shopping tepi waterfront.


Orchard Road.


Goodbye Singapore. Till' we meet again. Me with Luqman Hakim :)

A few things I want to share with you guys :
  1. CURRENCY. Tukar duit mengikut budget anda. Survey awal-awal,lebih untung kalau time tu currency diorang drop. Masa pergi hari tu, 2.47SGD (SingaporeDollar) = RM 1
  2. LANGUAGE. More to English.
  3. TRAVEL AGENT. Carilah yang betul-betul bertauliah yang layak dilabel sebagai tourist guide. Tak salah melabur sikit, dapat jimat masa, dan tenaga.
  4. IMIGRESEN. Strict sangat masa nak masuk Woodlands, Singapore. Kalau tertidur dia tetap kejutkan sebab nak tengok muka sama tak dalam pasport, buka bonet kereta bagai lah. Tapi, jika sebaliknya spotcheck dia biasa je.
  5. HIJAU. Memang cantik sangat, sepanjang highway memang banyak sangat pokok-pokok. Memang sejuk mata memandang. Menurut Abah (sebab tourist guide memang hancuss), kerajaan Singapura memang sengaja tanam dan jaga pokok-pokok ni untuk Oksigen. Pernah satu ketika dulu, rakyat diorang selalu murung dan stress. Tanam pokoklah solutionnya.
  6. KEBERSIHAN. Memang tip-top. Kena denda kalau buang sampah merata-rata.
  7. DISIPLIN. Memang berdisiplin. Kat jalan raya pun dah boleh nampak.
  8. BUDAYA. Nampah lebih ke arah kebaratan. Banyak casino, pakaian pun.
NotaNana : "Ekeleh Singapore je kot". 
Walaupun Singapura hanya sebelah je Malaysia, tapi itu tak penting, yang paling penting dengan siapa anda menhabiskan masa yang berkualiti iteww.
Semoga Ummi dan Abah sentiasa dimurahkan rezeki agar aktiviti setiap setahun sekali ni dapat diteruskan lagi.
InsyaAllah. 
Doa saya, semoga ikatan sillaturrahim kami sekeluarga akan kekal abadi sehingga ke akhir hayat. 
Amin.



6 comments:

ezzamalik said...

wahhh best nya dapt pergi sngapore.hee tak pernah lepas pun situ.thailand je mampu.har har
btw u hve a nice family and ur dad sgt sporting .haha

Shazana Hanis said...

ezza : syukur sangat punyai famili sebegini :)
btw,thank you..have a nice day dear :)
thailand pun best :)

Farah Farhana said...

untunglaaaa..LOL :P

hudahassan ^^ said...

waaahh . berjln habeh ni . :)

I love The Amazing Race t0o ! :P

Shazana Hanis said...

farah : dear lagi untungg! LOL :)

Shazana Hanis said...

HUDA; Jalan2 cari makan..hihi..addicted habis dgn the amazing race..10 kali ulang bnda yg sama pun sanggup tgk kan kan?? :)