BACKGROUND

Friday, February 3, 2012

Singapore - Part 1

Last year punya cerita, this year baru mao update. Apakah? Cerita basi namanya tapi memandangkan dah berjanji dengan my dear, Farah Farhana dan request from her to post this on my blog. Then,here we go dear ;)

Memandangkan tahun ni lepas Ummi pilih Singapore, jadi date yang diatur ialah 8 hingga 12 Disember 2011. Abang sulung tak dapat join sama, busy jaga business,jadi, hanya kami bertujuh sahaja yang bercuti. Rasa kurang seronok sikit.
Kami ke JB dulu sebab Ummi dah booking hotel throughonline awal-awal lagi so kami stay dekat Hotel Grand Paragon, JB.

the Merlion. Singapore.

Jem yang sangat membosankan. Tido lagi sodap. Zzzzzzzzzzzzz. Terlupa plak, Abah ada hire tourist guide. So,taraaaaaaaaaaaaaa inilah pakcik taktaupape nama dia :p


Pakcik tourist guide. Pakcik ni nama apa ntah. Lupa. Abah ambil tourist guide sebab dia tak nak drive sendiri masuk Singapore. So, package sekali dengan kereta yang di providekan travel agency tu la. Hurm. Rating dia kalau 1 - 10, saya bagi negatif terus. Memang poor sangat service diorang,sampai kami cakap ,"membazir je beribu2 bayar tourist guide tapi semuanya hampeh belaka". Kenapa hampeh? Kenapa? Kenapa?



1. Sebab dia tak pandai cakap Melayu, English pun out. Dia tahu cakap Cina je. Dan dia baru kerja tak sampai 2 minggu. Tak tahu sangat jalan-jalan kat Singapore tu. Kira pakcik tu still under trainig la. Then,mula-mula kat imigresen pun dah kena tahan bila dia salah masuk lane lain. Kira ada dua lane kiri dan kanan. Kalau kat imigresen dah check in kat lane kanan, maka masa nak keluar ke Woodland pun harus menggunakan lane kanan, supaya kat board imigresen tu keluar nombor plate kereta. Tapi, sebab stop kat toilet kejap,then dia keluar dekat opposite lane. So, nombor plate kereta tak keluar kat board lane tu but keluar kat opposite board. Oh demmmm.

2. Sesat bila nak ke Pulau Sentosa eventhough dia ada dan guna GPS bahasa Cina,at last Abah yang susah payah tanya orang lain. Nooob.

Akhirnya, selepas berpusing-pusing (nasib tak genap tujuh kali tawaf,huhu) barulah kami selamat sampai ke destinasi pertama, Universal Studios Singapore (USS).

NotaNana : Next post pasal USS plak :)

4 comments:

anem ahia said...

cepat2 cerita kasi sambung.....

Farah Farhana said...

lebih baik farah yg jadi tourist guide.huhu~

Shazana Hanis said...

anem : dah sambung ;)

Shazana Hanis said...

farah : tau xpe dear..too bad! booooo..