BACKGROUND

Monday, July 4, 2011

Hari pertama sebagai trainee @ Jabatan Akauntan Negara, Pahang.


4 Julai 2011, secara rasminya da start intern di Jabatan Akauntan Negara Cawangan Pahang. Awal2 pagi bangun, excited terus buat rutin harian dan siapkan si bongsu Najmi tuh. Mak aii memang menguji kesabaran dengan kerenah si kecik ni. Kejut bangun dia buat2 lembik macam agar2 tuh. Grrrr grrrr, kakak geram. 

Lepas hantar Najmi gi sek agama, terus drive nak ke Wisma Persekutuan. Tapi disebabkan degil(umi da pesan suruh Luqman hantar pagi tuh sebab dekat Wisma ada function Sultan Pahang dengan Menteri Besar datang kot). Sampai ofis awal, 7.30pagi, tapi punya la gelabah susah giler nak parking kereta. Grrrrrr grrrrrr, kakak Najmi geram lagi. 

Wahai kerajaan Pahang, yang kaya lagi bijaksana, tolonglah selesaikan isu car park ni, honestly susah sangat nak parking, kawasan sempit tapi kereta banyak giler. Huhu.

Jam da pukul 8am, parking belum menampakkan bayang (jangan ko mimipi). Huhu. Last2 decide balik rumah (dengan beraninya take risk) suruh Luqman je hantar gi ofis. Si adik yang terkejut melihat kakaknya pulang, “eh kenapa balik”, susah nak parking, jawab seringkas yang boleh. Huaaaa.

Setibanya di ofis buat kali ke dua, tepat jam 8.25am (syabbass betteaaa) ANDA LEWAT! Huhu. Da sampai pergi la tempat daftar, dan2 abang tu kata kena daftar kat ofis admin kat bangunan belakang dekat dengan BSN sebab buat masa sekarang AG (stand for Accountant General kot) pecah dua. Gelabah. 

"Tapi bang saya da tak da kereta, tadi datang adik hantar" 

"Tak pe jalan kaki pun boleh, dekat je, kat belakang jerrrr"

"Erk. Baiklah"' lucky jumpa kakak………(erm lupa la plak nama dia), dia temankan gi admin. Thanx kak, jasamu dikenang.

8.45am, kak CC Wan, one of the staff kat situ cakap pegawai2 atasan smua meeting. Petang baru diorang ada. Ok. Fine. Pastu kak CC Wan suruh duduk kat 1 meja kosong dan dia bagi buku suruh baca. Baru baca 4-5 ayat, huaarrrrggghh (nguap). Gila ngantuk. Da tersengguk2. Tengok jam baru 9.30am. Makk aihhh bila nak pukul 5pm nih!

Pukul 4pm baru la kak CC Wan bawak jumpa pengarah kat tingkat 5. Masuk ofis, pengarah tak de, so sembang2 dengan PA beliau, Puan Hannah. Comel dan sangat friendly. Borak2 dengan dia. Terhibur la jugak hati sebab dia suka buat lawak dan banyak membantu, bagi info2 pasal jabatan ni. Tau la sket2 kenapa jabatan ni dipecahkan dua bahagian dan kat bangunan BSN ni hanya tempat admin, etc dan kat Wisma Persekutuan bahagian Operasi. 

Jumpa pengarah dan ni antara conversation dengan Pengarah Jabatan Akauntan Negara, Pahang.

Pn. Sharifah    : ..rate yourself to communicate in English (lebey kurang gituww la soklan dia)

Me                 : Erm ….7..(dengan confidentnya)

Pn. Sharifah    : Eh tapi dekat ur practical training evaluation form, rate sampai 5 je.

Me                 : Erk (blushing, dalam ati terlebey sudah, nampak sangat tak baca dulu form tu b4 gi ofis)… *SIGH*

NotaNana: 1st time tak lunch, tak biasa nak gi makan sorang2. Umi dengan Abah pesan harus friendly dan belajar berdikari lagi. Baiklah. Tapi bukan tak mao kawan, cuma takut ganggu kakak2 tu buat kerja. Baru sempat tegur2 dengan kak Gee dengan kak Ida, nanti nak tegur semua orang, nak kawan dengan semua orang. Hope diorang sudi :)


Log book. Buku Arahan Perbendaharaan.
Bukan disini ya dik, tapi belakang bangunan ni. *sigh*
Special thanks to my awan NANONANONANO ;)
P/S : Sebab sudi temankan gi spotcheck Wisma Persekutuan sehari sebelum tu. I love you 3,4,5.........ngeee!

9 comments:

maszull said...

slm ziarah....:)

http://maszull.blogspot.com/

missnanabubu said...

wewiiiittt...haaa anda lambat! kahkha..eh ade saya? love you 678..heee

kotak bulat said...

praktikl ke?

normala_ali said...

dear kamu kena tag.. http://kisahkauakudankancil.blogspot.com/2011/07/jom-senyum-bersama-shazny-salleh.html..
(^_^)

Shazana Hanis said...

maszull: tahnx :)



nana: hehehe..tu la pasal na..haih..ouch love u 9 10 11 12 ;p

Shazana Hanis said...

kotak bulat: yup praktikal :)


normala:alrite..thanx..nanti nana check :)

Cik Bunny said...

cik bunny promote blog anda =)
http://inspirebunny.blogspot.com/2011/07/jom-vote-blogger-pilihan-anda.html

cik najihah said...

singgah dari blog cik bunny :)

Shazana Hanis said...

cik bunny:ouch..tq..terharu sgt! sweeeet :)




najihah:tq singgah... ;)